Pelgrims en de St. Jacobsroute

Home >
Wie is Herbert en waarom deze tocht? >
Het goede doel en de sponsors >
Pelgrims en de St. Jacobsroute >
Reisschema 2008 en routekaart >
Nieuwspagina >
Gastenboek > / Guestbook >
Bronnen en aanraders >
Weblog 2008 >

Camino 2009 Via de la Plata >
Weblog 2009 >

ENGLISH SITE (under construction)


E-mail Herbert >

Sant'Iago / Sint Jacob
Santiago de Compostella is een stad in het noordwesten van Spanje en één van de belangrijkste christelijke bedevaartplaatsen. Bekend als de plaats van het graf van Sint Jacobus of Sint Jacob.
Jacobus (de Meerdere) was een broer van Johannes (apostel) en een discipel van Jezus. Hij werd door Herodus onthoofd in Palestina. Volgens de overlevering werd zijn stoffelijk overschot in een stenen boot gelegd. Deze zocht zijn eigen weg en kwam in Galicië aan land, waarna zijn lichaam door zijn volgelingen op een geheime plek werd begraven bij een berg. Eeuwen later wees een ster de plek aan waar hij begraven lag.
De heilige is in Spanje bekend onder diverse namen o.a. "Santiago de Compostella" of Sint Jacob van het Sterreveld en "Santiago Matamoros" of Sint Jacob de Moren-doder, die hielp in de strijd van de Christenen tegen de Moren.

De pelgrimsroute
Vroeger verzamelden pelgrims zich in een aantal plaatsen in Frankrijk om gezamelijk de gevaarlijke tocht te ondernemen. Door Europa lopen verschillende pelgrims-routes die uiteindelijk allemaal samenkomen bij de Pyreneeën waar de eigenlijke hoofdroute, de "Camino" (Camino Francès), in Spanje begint.
Deze weg is ca 750 km lang en eindigt in Santiago. Van hieruit heeft men de keus om door te gaan naar Finisterra, zo genoemd door de Romeinen, het toenmalige "einde van de wereld" waar de zon onder gaat in de zee. Fisterre (Spaans) is nog steeds een geliefd eindpunt voor de pelgrim.
Er ontstonden routes vanuit een aantal historische steden zoals: Tours (Parijs) - de Via Turonensis, Vézelay - de Via Lemovicensis, Le Puy en Velay - de Via Podensis, Arles - de Via Tolosana. Nog heden ten dage zijn dit vetrekspunten voor de moderne "pelgrim".
De "die-hards" beginnen hun camino echter vanuit de woonplaats, dit betekent vanuit Nederland of België een tocht van zo'n 2000-3000 km.

De pelgrims
Jaarlijks wordt Santiago bezocht door meer dan 100.000 pelgrims van verschillende nationaliteiten waarbij het merendeel niet-Spaans is. Het aantal Santiagogangers neemt nog ieder jaar toe.
Een aanstaand hoogtepunt vormt het jubeljaar in 2010, het jaar dat de naamdag van de heilige Jacobus op een zondag valt. Men verwacht dan meer dan 1 miljoen bezoekers in Santiago.
Het grootste aantal pelgrims gaat te voet, er zijn echter ook fietsers en mensen die te paard of met de ezel gaan. Het symbool van de pelgrim is de Jacobsschelp, die ook nu nog gedragen wordt.
Iedere pelgrim heeft zijn eigen motief om te gaan, vroeger was dat boetedoening of uit religieuze overwegingen. Voor de moderne pelgrim gelden vaak andere motieven: de zucht naar avontuur, een verandering in de levensfase, bezinning etc.
Na het benodigde aantal stempels onderweg verzameld te hebben krijgt men als bewijs voor het volbrengen van de Camino een Compostella van het pelgrimskantoor in Santiago.
Aan de pelgrimsroute zijn ook legendarische namen verbonden zoals de Paladijn Roelant van het Roelantslied en El Cid, de krijgsheer uit Burgos.
In 1993 is de Camino in de Unesco-lijst van Werelderfgoederen opgenomen.

Zie de website van Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob voor meer informatie

onder voorbehoud. deze site is met de grootste zorg samengesteld. onregelmatigheden of fouten in de site kun u melden aan de webmaster >

Laatste wijziging op: 17-02-2009 22:04